Do'a

11:41

Do'a.

 You know what people? Do'a is so powerful.  When you pray and make do'a to Allah, Allah tu akan kabulkan. Cepat atau lambat je. Tak denye Allah tu kata, taknak. Doa tu mesti yang baik baik. Jangan la kau doa, 'ya allah ya tuhan ku, kau bagi la kawan aku tu cepat mati, aku dah tak tahan dengan perangai dia ya allah' <---- NO WAY, MAN

From my experience, aku pernah berdoa something, (cant tell you), masa umur form 4, tapi Allah kabulkan when i was 20. See! Allah tu pasti kabulkan, tapi lambat sikit. 

Ustaz Kazim Elias, kalau tak kenal, sila bukak youtube, dia pernah bagi ceramah, dia kata doa tu kene betul. Ustaz tu bagi contoh , seorang isteri berdoa mintak suami dia lembut hati. Tapi si isteri tu doa 'ya allah , lembutkan lah dia', LEMBUTKAN LAH DIA? Salah, sepatutnye lembutkan lah hati dia. Bila isteri tu dah selalu doa macam tu, last kali, suami dia jadi lembut,awww.  Dengar ustaz tu cerita lagi best. 

Memanggil nama orang also a do'a. Mak ayah kita bagi nama kita elok elok, so that nanti kat dunia perangai pun elok elok. Gituwww. 

So my name is Aliah Syafiqah. Panggil aku Aliah or Syafiqah. Nak kene lempang dengan aku, kalau awak panggil saya, syasya . Orang lain panggil macam tu takpe. Tapi recently ramai kawan aku panggil aku Bibik. Comelkan bunyi. Ni since dari matrik la ni, athirah la yang start dulu. Satu matrik kenal aku dengan nama bibik. Okay , bukan la satu matrik, tipu sangat, maksud aku, satu batch. Bila makin ramai panggil, aku dah jadi tak kisah. Tapi kalau kawan lelaki pangil, pastuh stranger lain dengar, akan pandang. Is whether diorang dengar 'bik' or baby' . Dah salah sangka aku ni gelfren kawan aku. 
Then sampai ibu pun tahu , then ibu cakap, 'ish, tak elok panggil macam tu' 
Lepastuh terbaca dekat internet, memanggil nama orang adalah satu doa. Aku buat dek je sebab , tak ada apa pun.

and now, it hepen man! Orang panggil bibik, memang forever aku bibik . Malas nak cerita macam mana jadi. 

So, pengalaman mengajar aku. ceewaaah. My blog is to share what ever that is good for us all, wahai sahabat, saudara seislam.
please panggil kawan kawan kita nama elok elok.
Kalau nama panggilan yang takda maksud,tak pe kot.
Macam nama 'tata', 'bepong' , 'jakel' ke. 

assalamualaikum
xoxo


You Might Also Like

0 comments

Social Life