Company Trip - Cameron Highland

18:10

Hai semua,
Last time pergi Cameron Highland, masa umur 4-5 tahun. Yang aku ingat, aku gi makan mee goreng basah dekat satu kedai tapi ada binatang kat makanan tu. Terus tak lalu makan.
Dulu duduk Smokehouse Apartment. Cantik, mahal dah sekarang. Satu malam, RM400-RM500

Every year ada company  trip bulan disember.
This time pergi Cameron Highland, Pahang.
We all pergi 18 December (Sunday) till 20 December (Tuesday) 2016.

Day 1

We all berkumpul di office. Ada yang bawa husband and anak anak.
Dua kereta, Ford and Van company. 16 orang include anak anak.
Dah siap booking hotel di Copthorne Hotel Brinchang.
Bertolak pukul 910 pagi,
Berhenti di RnR Tapah jam 1040 pagi. Makan alas perut sebelum lalu jalan bersimpang siur cameron tu.

Exit Tapah to Cameron Highland. Jaln sempit sangat. Rasa nak muntah, tapi tahan. Ada waterfall on the way naik atas tu.

Sampai Copthorne Hotel jam 300 pm
Check in for 6 room.

Copthorne lobby, Christmas season. Jingle bel ho ho ho


Outside the copthorne hotel


Dekat lobby dia, boleh santai main snooker or urut badan dekat kerusi OSIM







Makan at 430 di restoran steamboat dekat Copthorne Hotel.
Actually ada dua tiga kedai makan dekat dengan Copthorne hotel, boleh jalan kaki.
Restoran Nasi Ayam
Also boleh jalan kaki ke Pasar Brinchang, kalau tak silap.

Then balek hotel untuk company meeting until night.

Day 2

Bangun pagi breakfast kul 8
Berkumpul di lobby and go to tea plantation.
930am sampai di Sungai Palas Tea Plantation.
Tak jauh dari Copthorne Hotel juga. Less than 30 minutes.



Dari tempat parking ke cafe BOH Tea, kene daki tangga sikit.

Husband and wife belakang tu, hamboi, hamboi. 


Tinggi juga tangga dia, the view subhannallah lawa.

Sungai Palas Tea Plantation

Cuaca pagi just nice, tak panas and windy.
Minum air teh boh panas panas dekat puncak ladang teh tu  peh 'feel' gila.



Ramai sangat orang dekat Tea Plantation ni. Kalau boleh pagi pukul 9 awal datang sini, masa kami datang pukul 930. Itu pun dah start ramai orang datang at this tea plantation. Memang ramai. Kena cepat la ambil seat.
Tapi pastry pastry jejual atas ni.

Husband teha, Teha, me, Amira and Tuan Haji Marzuki.



On the way nak ke cactus garden, parking tepi jalan just to take a picture of the tea plantation. 
It was so stunning.

Seperti berada di puncak gunung teh

Then, kami bertolak pergi ke cactus point pula.
Tak sampai 10 minit perjalanan from tea plantation tadi.


Sampai cactus point at 1115 am.
Murah murah cactus kat sini. Paling murah RM2. Ofcourse aku beli yang paling murah. Itu pun satu je. Takut bela cactus, sebab duri duri. Seminggu sekali spray air. Lagi elok letak dekat office sebab sejuk sikit.



After cactus point, i thought balek hotel. Tapi kita pergi Big Red Strawberry Farm.
Sangat curam naik atas ni. Kalau aku drive.... tak tahu la cemana peluh nervous. 
Kalau pergi Big red Strawberry Farm, 
MUST TRY 
1. Coffee Strawberry dia, sedap sangat. 
Ada jual satu kotak coffee strawberry, tapi aku sombong masa tu, jadi tak beli. Dah balek KL, menyesal. 
2. Strawberry Ice Cream. Portion banyak. Better kongsi la.


Not just strawberry jual di sini. Ada cafe also.
Lots of food serve with strawberry.
Pancake strawberry, Waffle with strawberry, Strawberry ice cream, Strawberry coffee, Strawberry tea.


After that , we all lunch dekat area bandar . Cant remember the name of the restaurant. 
Then, balek ke Copthorne Hotel to solat jamak and rest.
At 730 pm, dinner bbq di Hotel Copthorne. Sangat kenyang. Sedap.
BBQ Dinner Copthorne Hotel cost, RM75 per person adult, and for children half price.
Semua food ada, appetizer salad, kek, pudding, nasi goreng , BBQ (Udang, kambing, daging, sosej, ikan dory) . And it is buffet style.

Day 3

Breakfast in the morning at the hotel, 
Bertolak ke Lavender Farm at 915 pagi.
Sampai di Lavender Farm at 940 pagi macam tu , tempat dia tepi jalan je. Sangat besar. Like hill naik atas .



Kalau pergi Lavender Farm kene try rasa 
Ice Cream Lavender. Biasa orang bau perfume kereta, bilik bau lavender. 
Tapi kat sini ada ice cream lavender, pelik tapi sedap. Harga RM6. 

Dekat lavender farm ni, kalau naik puncak , ada kipas angin bebetul atas pagar .
The colour make it so cute!
Bila angin tiup, kipas tu pusing.








Dekat lavender farm ni juga, ada kedai jual aiskrim strawberry and yogurt strawberry. Sedap.Peminat strawberry wajib la try.


Lepak santai makan aiskrim strawberry , from left amirah, Azahari, Encik Malikh and Tuan Haji Marzuki




3 hari 2 malam is just not enough.
Will go again and go other places.
Tapi kene tahan pergi naik cameron, jalan yang bersimpang siur tu. Perut kene 'tak lapa sangat dan tak kenyang sangat' naik cameron, otherwise muntah.

Assalamualaikum.

You Might Also Like

0 comments

Social Life