My Highlights of 2016

16:07

Hhai, today dah 3 January 2017.
It has been a year. Banyak yang aku hadapi dalam setahun. Tak percaya yang aku kena lalui semua itu. Kata taknak, tapi time goes by, memang kene lalui juga semua tu.



1. Internship (Final Semester )

Semester 5 berakhir macam satu perpisahan yang sedih gila dengan classmate, sebab final semester semua akan praktikal and buat thesis.
Kalau selalu pergi kelas , jumpa classmate, bila kena marah, satu kelas kena marah.
Tapi semester last ni, dah la praktikal semua lain lain tempat plus thesis jumpa dengan lecturer personal, tak sama waktu dengan orang lain. Which means setiap student dapat advisor to guide untuk buat thesis.

Last minute sangat dapat internship, bersyukur ada juga company nak ambil aku intern.
Intern where you meet so many people which different age, different races.
Masa ni, baru aku tahu dunia kerjaya di luar. Macam macam perangai.
Aku praktikal di Prince Court Medical Centre, Food Department. Seronok dapat ngam dengan semua staff. Semua baik baik, cari pasal dengan aku tu biasa la.
Dapat kenal chef chef di Prince Court lagi best,banyak tips makan. Wuhu! Seni presentation makanan, tu sangat penting k.

(Tapi internship Mr. F kita dekat shah alam, seb baik boleh jumpa. :)



2. Thesis 

Thesis juga pada final semester, masa taklimat nak buat thesis and praktikal, dalam otak ni pikir, gila ke thesis dengan praktikal dalam satu semester. Tapi alhamdulilah yes, it taught me a lot. Where you have to plan, bila nak jumpa advisor di Uitm Johor, book hotel budget dengan classmate untuk jumpa advisor, and back to KL, for praktikal.

Buat thesis mana boleh cincai, memang advisor kau campak je thesis depan muka.
Ada guideline yang kene ikut. Advisor akan check kau buat thesis tu sama font size ke tak, satu satu tau dia check.  Sejam jumpa advisor kene bebel pasal itu je.
Maksud nya perkara kecil kecil dalam life kita ni pun kena ambil serious.
Aku belaja banyak benda dari thesis ni, paling banyak is banyak menanges haha! of course sebab rasa nak give up sangat.
Sampai tido rumah lecturer dekat melaka, dari johor ke melaka. Lusa nak viva, gelabah menanges tidur rumah lecturer buat thesis sampai siap. Bulan puasa tak silap that time.
Family and friend la paling bagi aku semangat, like 'please jangan giveup, serius kau boleh punya, satu bulan je lagi!'



3. Family and Friends
Family, cousin cousin ramai dah kahwin. Satu tahun, dua cousin sekali kahwin dalam satu bulan.
Kawan kawan , tak yah cakap,hampir everyweek ada wedding. Pergi atau tak pergi, kenduri tetap jalan. Tahniah kawan kawan yang dah, ke alam perkahwinan. Yang dah kahwin, baru lahirkan anak first tahniah. (No, im not ready yet.)



Thank you kawan kawan jemah yang selalu muncul dikala susah dan senang, keluar makan gosip yang tak ada ending.
Classmate girlfriend, i miss you guysssss! Takkan pernah lupa bila korang buat surprise birthday kat aku , dekat tasik. Sampai nanges kot. Perangai sangat.







4. Working life 
Yang aku ingat, presentation viva thesis settle before raya. Memang raya tu, raya gila sakan. Tak pikir dah thesis. Enjoy habis la raya.
Lepas raya, apply kerja dekat jobstreet, hanta resume dekat company banyak banyak, berdoa cepat dapat kerja.
Once, dapat kerja, kena selidik that company, whether company tu betul ke atau tak, ada official website ke tak. Sebab aku hampir kena tipu. Malas nak cerita, sakit hati lagi ni.
Adik adik yang fresh graduate, bagitahu kawan dapat kerja mana, bukan niat belagak, tapi to make sure kau keje company yang halal dan betul.
Sempat empat hari kerja kat company tipu tu, bila dah google, dapat tahu tu company penipu, curi duit. Terus tak pergi dah.

Then again, never never ever give up untuk apply banyak banyak kerja dekat jobstreet.
And dont demand gaji,kot.
Rezeki ada dimana mana, Insyallah.
Alhamdulilah kerja sekarang dijalan yang benar and halal.



Cant believe myself that dah habis dah zaman belajar,sekolah rendah, sekolah menengah, diploma degree. No more lecturer bebel tak siap assignment. No more hafal, study hadap buku tebal tebal buat nota mindmap warna warni, hamboi.

My 2016, is tahun aku pertukaran pelajar kepada seorang bekerjaya.
(Tolong matang sikit aliah, heheh)
Love what you do in life selagi berlandas atas 'kereta api' yang bersyariah, reward your family and friend, thanks Allah for everything in your life.
Be grateful, bersyukur, berdoa, dan never give up. 


Learn from mistake and become better person in this dunia. 
Assalamualaikum.

You Might Also Like

0 comments

Social Life