Travel Perak and Perak's Food to try

09:09

Hai, there. So last two weeks, on thursday was public holiday, Thaipusam. My family decided to balek kampung for four night. So i took leave on Friday.
My kampung at Kuala Kangsar, which is once a year or two three times a year balek kampung . This time, balek kampng, nak sekali food hunting. Makan mana sedap, eventhough dari kecik balek kampung every year, but still there are so many new places, new food to try. Ala tapi actually food tu dari zaman dulu, tapi sekarang baru tahu, and cuba .
On thursday, kami bertolak, tidur di Legend In, Taiping .
Bilik besar gila. I swear, berbaloi for one family macam aku, 6 people in one room, two double bed.

We went to Kedai Laksa Pokok Kekabu.



Laksa dekat Kuala Kangsar popular makan dengan telur goreng. Biasa aku makan, telur goreng dadar biasa. Tapi yang syok lagi. kalau telur goreng garing dengan laksa panas. Peh.
This Laksa Pokok Kekabu, famous rupanya laksa ni. Sedap gila! You know, telur goreng dia sangat sangat sangat garing, macam sarang burung aku tengok. So crunchy.
Kena try. Makan laksa pepetang panas panas, dengan sirap limau fuhhh. Nikmat dunia, alhamdulilah.


Then, kami ke Pekan Karai , Kedai Kundas Karai, kat sini glamor makanan Kundas. First time dengar , 25 tahun hidup, ni first tme try.
Breakfast di Kedai Kundas,


Ini ialah Kundas, Kundas ni, macam cakoi je, tapi dia bentuk 'oval' and rasa cakoi. Makan cicah dengan kuah kacang. Kacang tak banyak,kuah lebih. Ibu kta, susah nak buat kundas ni, Hmm, tapi cakoi simple je.
Resepi Kundas, boleh google susah ke senang buat dia. Kundas only found in Pekan Karai.
Only one in this world, tempat lain dah tak jual dah.
Kira zaman nenek moyang dulu , makan kundas ni. Tapi sekarang kat kedai ni je ada jual kundas.

Next, is Pau Lenggang .


Pelik kan nama? Pau biasa bulat gebu bulat cam bola. Tapi pau lenggang ni leper je. Rasa manis.


Then, the next day, kami ke Sungkai .
Singgah di Nasi Bamboo Sungai Klah.


Sangat sangat famous nasi bamboo ni, Restoran dia besar sangat. Dua kali ganda dewan kahwen, self service. Beratur nak lauk apa. Selalu lauk biasa macam makan kat rumah, kari ayam, masak lemak ikan ke semua ada, segala jenis ulam pun ada, just beratur nak apa, and usually lauk banyak dia bagi dulang . Lauk lauk ni makan dengan nasi bambo. Nasi dalam buluh, tarik keluar nasi dari buluh tu and makan. Nasi ni dia kukus dalam buluh. Lain la dari nasi biasa kan.

Boleh la korang cuba, kalau nak try makanan melayu kampung like this with nasi dalam buluh, datang Nasi Bamboo Sungai Klah.

The next day, kami bermalam di Summit Signature Hotel. Ini adalah bilik hotel paling besar aku penah dapat engan family aku.
It was located at Slim River. Dekat sangat dengan Econsave, kedai RM2, kedai makan , farmasi, kedai mamak semua dekat bawah and sebelah hotel tu je, and Watson! (my favourite makeup store, hehehe)



Ni ha, tengok besar dia, boleh tiga family masuk dalam satu bilik. Satu malam lebih kurang RM150 , for one queen bed.

Last day, kami try makanan nasi padang. Andri Nasi Padang Tanjung Malim.





Tahu tak, kedai makan ni, tak sampai dua tig ajam, lauk mesti habis. Kedai ni buka kul 1 petang everyday kecuali jumaat.
Before kul 1, orang ramai dah duduk lepak dengan kedai tu, untuk tunggu buka. Imagine la, kedai tak buka lagi , orang dah berdiri ramai kat luar tunggu buka.
Rendang hitam dia sedap gila, yang kat tengah dalam gambar tu. Tak sampai bape jam, mesti habis dah, ramai orang beli bungkus bawa balik.
Air kat kedai ni satu jenis air je boleh order, which is air teh sejuk tanpa gula. They will give one jug for one family or one table . Air teh sejuk kosong pun sedap. Murah pun dekat sini.
I give 9.8/10. Awesome!

Okay, sekian sahaja, review makanan dari sahaja. Will explore more insyallah. Go and try.
Ini bukan blog review berbayar, tapi benda best , patut share and go la semua try. Tak rugi.

Assalamualaikum.

You Might Also Like

0 comments

Social Life