Kali ni saya nak share ayam masak Halia!
Gambar dari www.iresepi.com |
Okay
Bahan bahan ialah :
15 ketul Ayam dipotong kecil kecil
4 - 5 ulas bawang putih
1 inci halia - hiris halus memanjang
1-2 biji Bawang merah, dipotong bulat (Kalau suka bawang merah, banyak pun tak apa)
1 sudu kicap cair
1 sudu sos tiram
Setengah biji cili merah
Setengah biji cili hijau
1 setengah sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan air.
Sedikit lada sulah
Sedikit garam dan kunyit
Cara - cara nya:
1. Mula mula, gaul ayam yang dipotong dadu dengan garam dan kunyit .
Goreng ayam separuh masak, tak perlu lama sangat, nanti garing.
2. Lepas dah goreng ayam , gunakan minyak yang goreng ayam tu (ambil dalam 2-3 sudu besar) untuk tumis sosnya. Tumiskan bawang putih bersama halia .
3. Lepas dah tukar warna dan bau dah naik, masuk kan kicap cair
4. Kemudian masukkan sos tiram.
5. Masukkan air.
Ini tepung jagung dan campur sedikit air. Kacau. |
7. Kemudian masukkan ayam yang dah digoreng tadi. Masukkan garam and lada sulah
8. Then , macam nampak nak menggelegak tu, masukkan bawang merah bulat bulat, cili merah, dan cili hijau.
9. Dalam seminit nampak bawang dah layu sikit, boleh angkat. Dah siap!
Haaaaa siap dah!!!
Senang kan?
I masak simple je, tapi kenyang la kan. Makan dengan nasi panas panas, dengan lauk sayur . Haa perfect.
Selamat mencuba korang!!
8. Then , macam nampak nak menggelegak tu, masukkan bawang merah bulat bulat, cili merah, dan cili hijau.
9. Dalam seminit nampak bawang dah layu sikit, boleh angkat. Dah siap!
Haaaaa siap dah!!!
Senang kan?
I masak simple je, tapi kenyang la kan. Makan dengan nasi panas panas, dengan lauk sayur . Haa perfect.
Selamat mencuba korang!!
Tiada ulasan
Ya!