Hari ni, saya off day, so decide nak masak ayam masak merah dan mmmmm masakan yang berkuah dan tak pedas? Tiba tiba datang idea masak lobak putih masak air. Senang jer cara masak dia. Jom la ke dapur mak mertua saya.
Bahan bahan
1) 1 biji Lobak putih
2) Dua cubit Ikan bilis
3) 1/2 lobak merah (jika tiada pun takpe )
4) daun sup (jika tak ada pun tak apa)
5) garam
6) air
7) Garam dan cukup rasa.
8) Minyak Masak
9) Bawang merah yang dihiris
10) Bawang putih, tak payah banyak, sikit pun dah cukup
Cara caranya
Mula mula, parut dulu lobak putih , basuh ikan bilis.
Panaskan kuali, masukkan minyak masak.
Masukkan ikan bilis dan bawang merah .
Lepas dah naik bau, kacau ikan bilis bagi garing sikit, kemudian masukkan air, ikut suka la nak banyak mana.
Kemudian masukkan lobak putih kita tadi.
Tunggu sampai dah macam menggelegak, masukkan garam dan secukup rasa mengikut cita rasa awak.
Then makesure lobak putih tu lembut, then baru boleh angkat ke mangkuk masakan kitatadi.
Ha dah siap, senang kan?
Nak cantik, tambah la sikit daun sup dan cili merah, bagi ada warna sikit. Tapi kalau saya, nak ringkas, tak perlu la daun sup dan cili merah tu . Asal sedap dan khasiat dah cukup.
Dulu tak tahu apa boleh masak dengan lobak putih ni, now dah tahu dah.
Ada macam macam lagi masakan boleh masak dengan lobak putih, nanti saya share jika saya kelapangan.
Selamat mencuba!
Masakan ni sesuai untuk wanita dalam pantang juga, wahh i dah practice dulu makan sebelum pregnant, bagus. heheheh
Gamba dari aziekitchen.com |
Bahan bahan
1) 1 biji Lobak putih
2) Dua cubit Ikan bilis
3) 1/2 lobak merah (jika tiada pun takpe )
4) daun sup (jika tak ada pun tak apa)
5) garam
6) air
7) Garam dan cukup rasa.
8) Minyak Masak
9) Bawang merah yang dihiris
10) Bawang putih, tak payah banyak, sikit pun dah cukup
Cara caranya
Mula mula, parut dulu lobak putih , basuh ikan bilis.
Panaskan kuali, masukkan minyak masak.
Masukkan ikan bilis dan bawang merah .
Lepas dah naik bau, kacau ikan bilis bagi garing sikit, kemudian masukkan air, ikut suka la nak banyak mana.
Kemudian masukkan lobak putih kita tadi.
Tunggu sampai dah macam menggelegak, masukkan garam dan secukup rasa mengikut cita rasa awak.
Then makesure lobak putih tu lembut, then baru boleh angkat ke mangkuk masakan kitatadi.
Ha dah siap, senang kan?
Nak cantik, tambah la sikit daun sup dan cili merah, bagi ada warna sikit. Tapi kalau saya, nak ringkas, tak perlu la daun sup dan cili merah tu . Asal sedap dan khasiat dah cukup.
Dulu tak tahu apa boleh masak dengan lobak putih ni, now dah tahu dah.
Ada macam macam lagi masakan boleh masak dengan lobak putih, nanti saya share jika saya kelapangan.
Selamat mencuba!
Masakan ni sesuai untuk wanita dalam pantang juga, wahh i dah practice dulu makan sebelum pregnant, bagus. heheheh
Tiada ulasan
Ya!