Resepi Masakan : Sambal Udang petai

 Hai semua! yes i got my me time. Suami pergi main badminton dengan kawan dia, soo my me time i suka blogging, read motivational books, scroll shoppe, and videocall family or best friedn yang jauh di KL. Ahh, rindunyaaa nak balik KL. Hope KL and selangor kes covid menurun, aminnn.

This time nak share sambal udang petai. Wuhu! first time aku buat sambal udang petai. Biasa buat sambal udang je, tapi kita try letak petai pulak. HEHEHEH. Sedap okay!

Bahan-bahan 

Udang (Lumur dengan garam dan serbuk kunyit)

Petai - Dalam 10 -15 biji

Sos cili 

sos tomato

1 biji holland 

sambal cili kering yang dah siap blend (cili paste dah siap pun boleh)

gula 

minyak masak


Bahan kisar 

2-3 ulas bawang putih

2-3 biji bawang merah 

cili paste/ cili dah siap blend (biasa pakai siap blend )



Okay so first , gaul udang dengan kunyit and sedikit garam. 
Panaskan api. 
Masukkan udang yang dah digaul dengan kunyit tadi. 


Gaul udang tu sampai macam dia dah bertukar warna merah merah tu. then, terus angkat . 
Kejap tak lama untuk udang ni. Sebab nanti nak gaul kan dengan sambal jap lagi.

Okay next lepas dah angkat udang tu, panaskan minyak. 
Masukkan bahan yang dah kisar tadi. 
Bila dah nampak dah pecah minyak. 
Then, masukkan garam secukup rasa. 
Kemudian gaul, masukkan sos tomato dan sos cili. Banyak mana tu depends pada korang nak banyak mana. 
Lepas tu , masukkan udang tadi . 
Gaul sampai pecah minyak, then masukkan bawang holland dan petai. 
Letak sedikit gula. 
Then, siap! 

Sambal udang petai siap!, petai tu biasanya bila makan, akan rangup. 
Baru best. 
Tapi sambal udang petai ni, saya biasa makan ambil satu biji petai je. Tak makan banyak sebab baunya kuat. hehehehhe

Selamat mencuba!

Tiada ulasan

Ya!

Food Review

Resepi Masakan

Birthday

My Student Life

Skincare Review

Hotel Review