Skincare Review : Someby mi Yuja Niacin Blemish Care Serum


Memula keraguan nak beli sebab nak try satu produk ni kene patch test dulu. Takut tak sesuai dengan muka. Dah banyak kali dah tengok kat shopee, and dah baca banyak feedback this serum bagus for acne.

Dekat tiktok pun ada orang share boleh hilangkan jerawat, and pudarkan parut. Pastuh  cerahkan muka.


Photo from hermo


Ingredient 


Citrus Junos Fruit Extract (82.37%), Niacinamide, Butylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Propanediol, C12-14 Pareth-12, Water, Trehalose, C12-14 Pareth-7, Carbomer, Citrus Junos Peel Oil (1,500ppm), Tromethamine, Ethylhexylglycerin, Adenosine, Coptis Chinensis Root Extract, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Agrimonia Eupatoria Extract, Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract, Cellulose Gum, Chamaecyparis Obtusa Leaf Extract, Glycerin, Disodium EDTA, Arbutin, Perilla Frutescens Leaf Extract, Xylitylglucoside, Anhydroxylitol, Xylitol, Saussurea Involucrata Extract, Glucose, Hydrogenated Lecithin, Mentha Piperita (Peppermint) Extract, Polyglyceryl-10 Stearate, Panthenol, Glutathione, Sodium Ascorbyl Phosphate, Maltodextrin, Persea Gratissima (Avocado) Fruit Extract, Pancratium Maritimum (Sea Daffodil) Extract, Folic Acid, Biotin, Pyridoxine, Tocopherol, Cyanocobalamin, Linoleic Acid, Thiamine HCl, Beta-Carotene, Riboflavin, Inositol



Majoriti dari bahan dia is Yuja yang dia actually vitamin C and Niacinamide untuk mencerahkan muka and gentle exfoliate.

Ada juga bahan Licorice root extract and arbutin untuk pudarkan parut atau dark skin 


Bahan seperti trehalose, glucose and panthenol untuk skin hydration

For antioxidant, ada green tea extract and glutathione. 



Claims

Yuja extract and niacinamide- brightening and moisturising effect 

Arbutin and glutathione - lighten dark spot , prevent melanin pigment production

This serum can brightens dull and uneven

skin tone. 





Packaging 

Botol dia dah la comel warna kuning. Geram je tengok. Botol dia besar la. Dalam gamba nampak kecik tapi besar wey. 

Botol dia clear bottle, boleh nampak la serum gel kat dalam tu. So senang la nak tahu banyak mana dah tinggal. 

Botol dia yang best is, it is pump and sangat convenient Senang nak letak kat palm , terus sapu kat muka. One pump, dah cukup for whole face

Yuja niacin serum ni ada clear cap. Clear cap tu panjang. Ingatkan dia tutup dekat lubang pumpu tu, tapi sebenanya dia cover the whole head bottle. So much secure la. 

Kalau tengok kat belakang bottle tu, bahasa korea. Tak paham. Tapi dah teknologi canggih sekarang, pakai google lens je terus translate. Fuh hebat! 







Texture and smell

Texture is gel type. Warna very light light yellow gel. Ada banyak bubbles, tapi takpe. Gel dia tak pekat sangat. Its a bit watery la. Watery gel cemtu. 

Bau dia memang bau orangey lemon. Agak kuat.  

Absorb cepat dekat skin. 

Kalau banding dengan vitamin C serum, yang ni lightweight dari vitamin C serum. Biasa vitamin C serum melekit, dan ambil masa lama nak absorb.

 Saya dah pakai serum ni tiga minggu, yes love it!

Parut pudar, jerawat pun kurang, cam tak jadi naik. 


My review

Overall, memang suka this serum. 

Texture dia gel yang tak melekit , waterygel texture. Saya suka, siap suruh husband pakai lagi. 

No silicone

Acne skin friendly 


Biasa saya pakai, satu pump dah cukup the whole face. Sekali pump tu cam banyak juga la, untuk saya. 

Kalau muka takde jerawat, saya biasa sapu dekat parut. 

Kalau muka ada jerawat, saya sapu dekat jerawat atau the whole face.


Overall memang suka la this serum. Satu botol ni boleh tahan dalam 2-4bulan lebih rasa. 

Suka suka! Muka yang jerawat memang boleh pulihkan. Ada trial set, tapi nak tey juga this 

serum. 


Price

Harga tak mahal pun. 

serius sangat mampu milik. Tahan lama. Nanti korang cuba okay. 

Hermo - RM40.67

Shopee - RM41.50 - RM45.00 


Rating 

4.5/5


Jumpa lagi 

Byeeee

Assalamualaikum


Tiada ulasan

Ya!

Food Review

Resepi Masakan

Birthday

My Student Life

Skincare Review

Hotel Review