gambar from pokok2u.blogspot.com |
Okay.
Senang je nak masak ayam black pepper ni,
Bahan bahan ialah
10 ketul ayam
Sos :
setengah inci halia - hiris nipis
2 ulas bawang putih - hiris nipis atau ketuk
1-2 biji bawang besar - potong bulat bulat
1 1/2 sudu besar tepung jagung
Untuk gaul dengan ayam :
2 sudu besar sos barbeque (sebab sos black pepper habis) / sos black pepper
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kicap pedas manis (kalau nak pedas sikit)
1 sudu teh white pepper
Minyak secukupnya
1 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 1/2 biji cili merah
Secubit garam
Cara cara menyediakannya
Mula mula alia potong ayam kecik kecik, sebab senang nak makan kecik kecik.
Lepas potong, gaul kan ayam dengan sos barbeque, sos tiram, sos pedas manis, white pepper and sedikit black pepper. Perap sekejap , dalam 10 -15 minit.
then letak tepi dulu,
Kemudian, ambil kuali lain untuk masak sos dia.
Untuk sos dia,
Tumis bawang putih dan halia.
Then masukkan sos tiram, kemudian masuk kan air, masukkan lada hitam , garam sikit, kalau belum cukup lagi.
Senang kan masak ayam masak black pepper?
Selamat mencuba.
bulan puasa nnati buat ayam masak camni mesti sedap jugak kan ...makan pulak dengan nasi panas ....kompom puasa lancar jer ....
BalasPadamsedapnya..lahaii...ni buat ikan pun boleh la kan..thnak you resepi ni..boleh dicuba ni..menarik..tengok pun tau sedap..hehee
BalasPadamTerima kasih dengan resipi ini. Rasanya nak beli ayam segar yang dihantar dengan lori makanan dari pasar raya minggu ini untuk try resipi ini. Harap keluarga saya akan suka dengan ayam black pepper ini :D
BalasPadamSama sama, makan dengan ayam segar baru syok.
BalasPadam